Stam1na julkaisee vanhaa paskaa

5.10.2010

Ennakkotilaus: Levykauppa Äx (levy-paitapaketti), Swamp Music

Suomenkielisen metallimusiikin ykkösnyrkki Stam1na kokoaa yleisön pyynnöstä yhteen omakustanneaikaiset demonsa ja julkaisee Vanhaa paskaa –demokokoelman marraskuun 3. päivä (Huom. Uusi julkaisupäivä!). Kokoelma sisältää aiemmin vain C-kasetteina ja CD-R-levyinä ilmestyneiden demoaikojen suomenkielisen tuotannon kokonaisuudessaan. Lisämausteena kokoelmalta löytyy yksi ennen julkaisematon albumiraita, sekä yhtyeen ensimmäinen sävellys, englanninkielinen teos, Meet Your Fate.

Pekka Olkkosen, Antti Hyyrysen ja Teppo Velinin Lemillä perustama Stamina (kirjoitus-muodoltaan myös StaminA, STAMINA, sekä Stam1na) teki vuosien 1996–2004 välillä lukuisia demoäänityksiä ja –julkaisuja, jotka keräsivät kiitosta niin musiikkimedian kuin fanienkin keskuudessa. Neljän ensimmäisen vuoden ajan yhtyeen esityskielenä toimi englanti, joka vaihtui vuosituhannen vaihteen jälkeen suomeksi.

”Kokoelma on vaihtoehto internetissä liikkuvalle hajanaiselle Stam1na-materiaalille. Vanhaa paskaa nivoo yhteen yhtyeen musiikillisen menneisyyden ja kehityksen ennen vuoden 2005 debyyttialbumin ilmestymistä. Mukana on kaikki ja oleellinen”, summaa Stam1nan nokkamies Antti Hyyrynen.

Stam1na allekirjoitti levytyssopimuksen Mokoma –orkesterin luotsaaman Sakara Recordsin kanssa vuonna 2004 ja julkaisi yhtyeen nimeä kantavan debyyttialbuminsa vuoden 2005 maaliskuussa. Yhtyeen toinen albumi Uudet Kymmenen Käskyä (2006) myi kultaa ja palkittiin Metalli-Emmalla. Stam1nan kolmas albumi Raja nousi Suomen virallisen albumilistan ykköspallille ilmestyessään vuonna 2008, ja rikkoi myös kultalevyrajan. Yhtyeen neljäs pitkäsoitto, kriitikoiden ja fanien ylistämä Viimeinen Atlantis, julkaistiin helmikuussa 2010. Albumi pysyi albumilistan korkeimmalla sijalla kaksi perättäistä viikkoa jättäen taakseen mm. HIMin ja Ismo Alangon tuoreet albumit. Viimeinen Atlantis on kulutuskriittisen teemansa johdosta palkittu myös ympäristöpalkinnolla. Yhtye on ehdolla 2010 MTV Europe Music Awardseissa Best Finnish Act –sarjassa.

STAM1NA – VANHAA PASKAA (Epäviralliset kokeilut 1997-2008)
Julkaisu: 27.10.2010

1. Vihaa
2. Eudaimonia
3. Koe murha!
4. Eivät ikinä saa
5. Arjen sankari
6. Minä
7. Elämäsi repliikki
8. Miekannielijä
9. Erilaisen rakkauden todistaja
10. Älä puhu poika
11. Väkivaltakunta
12. Joutsen
13. Paha arkkitehti
14. Koirapoika
15. Peto rakasti sinua
16. Sananen lihasta
17. Pyhä yksinkertaisuus
18. Kadonneet kolme sanaa
19. Yhdeksän tien päät
20. Meet your fate

Kansi
 (hi-res)