Mokomaa akustisena

5.10.2011

Mokoma julkaisee akustisen albumin Varjopuoli 2. marraskuuta. Albumin on tuottanut Jarkko Martikainen.

”Joskus päivä näyttää harmaalta, tekee mieli varjopuolta halata. Päästä silti sisään valoa, värit näkyäkseen sitä kaipaavat.” (Sydän paikallaan)

Suomenkielisen metallin kärkinimi Mokoma astui pois mukavuusalueeltaan ja äänitti loppukesästä tutuista Mokoma-kappaleista akustisia sovituksia. Vaikka yhtä raitaa lukuun ottamatta kappaleet ovat yhtyeen vanhoja hittejä, kuulostavat ne suurimmaksi osaksi täysin uusilta uusissa sovituksissaan akustinen viitta harteillaan. Levyn ainut ennen julkaisematon kappale, ”Sydän paikallaan”, on Mokoman laulaja ja keulahamo Marko Annalan käsialaa.

Yhtye on tehnyt muutamia satunnaisia akustisia keikkoja, mitä seurasi ajatus akustisten sovitusten äänittämisestä. ”Olemme soittaneet akustisia tulkintoja kappaleistamme erinäisissä kissanristiäisissä jo muutaman vuoden ajan. Ihmiset ovat keikkojen jälkeen kyselleet akustista levyä sen verran hanakasti, että rohkaistuimme lopulta tarttumaan akkareihin oikein tositarkoituksella. Luotamme siihen, että sävellykset ja etenkin Markon tekstit pääsevät tässä muodossa tuoreella tavalla esiin”, Mokoman kitaristi Tuomo Saikkonen kertoo.

Varjopuoli-albumin tuottajaksi valittiin YUP:stäkin tuttu, Sakara Recordsille kiinnitetty, Jarkko Martikainen. Valinta oli yhtyeelle helppo: ”Martikaisella on vahva käsitys siitä, miltä akustisen musiikin pitää kuulostaa”, Marko Annala toteaa. Albumin äänityspaikkana toimi etenkin akustisiin ja live-äänimaailmoihin erikoistunut The Sound of JJ-studio Tampereella.

Varjopuoli-albumille saatiin vieraileviksi tähdiksi Medeiasta tuttu kosketinsoittaja Laura Dziadulewicz sekä tunnetuimpiin suomalaisiin viulisteihin lukeutuva Pekka Kuusisto. Lukuisilla arvostetuilla palkinnoilla noteerattu Kuusisto on tehnyt aiemmin yhteistyötä muun muassa Trio Töykeiden kanssa. Hänet tunnetaan myös rohkeasti genre-rajoja rikkovana muusikkona ja kapellimestarina. Kuusiston viuluilua kuullaan mustalaishenkisessä irroittelussa Kiellän itseni sekä vangitsevassa teoksessa Nujerra ihminen, jota Laura säestää pianolla. En elä talven yli-kappaleessa Kuusisto taiteilee Rhodes-pianolla ja harmoonia hän polkee kappaleessa Sydänjuuret.

Mokoman edellinen albumi, Sydänjuuret, julkaistiin keväällä 2010. Kyseessä oli yhtyeen kolmas kultalevy ja Suomen virallisen albumilistan ykköspaikka peräkkäin. Näiden lisäksi myös ”Viides vuodenaika” EP sekä ”Mokoma DVD” ovat myyneet kultaa ja vieneet ykköspaikat virallisilla myyntilistoilla.

Varjopuolesta julkaistaan perinteisen CD:n lisäksi vinyyli sekä kaksi bonusraitaa sisältävä pahvikantinen CD.

Kappalelista:
1. Ei kahta sanaa (ilman kolmatta)
2. Mene ja tiedä
3. Haudan takaa
4. Kuu saa valtansa auringolta
5. Kiellän itseni
6. Hei hei heinäkuu
7. Sydän paikallaan
8. En elä talven yli
9. Sinä riität
10. Nujerra ihminen
11. Silmäterä
12. Valapatto
13. Sydänjuuret

Akustinen Sähkökatko-kiertue:
28.10. Joensuu, Kerubi
29.10. Kuopio, Henry´s Pub
04.11. tba
05.11. Kokemäki, Stadium Live Club
11.11. Mikkeli, Wilhelm Bar & Club
12.11. Kouvola, Club Encore
18.11. Vaasa, Hullu Pullo
19.11. Seinäjoki, Rytmikorjaamo
25.11. Helsinki, DOM
26.11. Turku, Klubi
02.12. Tampere, Yo-talo
03.12. Lappeenranta, Totem
09.12. tba
10.12. tba
16.12. Jyväskylä, Lutakko
17.12. Oulu, 45 Special

www.mokoma.com
www.facebook.com/mokomamusic

Levy-yhtiö:
Sakara Records
www.sakararecords.com

Haastattelupyynnöt:
Liina Rislakki, Sony Music
Email. liina.rislakki@sonymusic.com
Tel. 0207-421 531